Suomen Valkonauhaliiton strategia 2023-2027

Kuva, joka sisältää kohteen Solmio, jousi

Kuvaus luotu automaattisesti

Perustehtävä  

Suomen Valkonauhaliitto on kristillis-sosiaalinen naisjärjestö, jonka työ tukee päihteetöntä elämää ja mielen hyvinvointia, vähentää yksinäisyyttä ja eriarvoisuutta sekä lisää toimintakykyä ja sosiaalista osallisuutta. Valkonauhaliitto on mukana tekemässä yhteiskunnasta kaikille hyvää paikkaa elää ihmisarvoista elämää. 

 

 

Valkonauhatyön arvot  

Asiakaslähtöisyys:Asiakastyö lähtee aina apua tarvitsevan ihmisen yksilöllisestä tilanteesta. 

Luottamuksellisuus:Asiakkaat voivat luottaa ammattitaitoisiin työntekijöihin, asioidensa luottamukselliseen käsittelyyn ja tietojensa asianmukaiseen säilytykseen. 

Osallisuus: Liiton toiminnassa vahvistetaan asiakkaiden ja jäsenten osallisuutta ja toimintakykyä, jotta jokaisella olisi mahdollisimman laadukas arki. 

Suvaitsevaisuus:Jokainen ihminen on tervetullut liiton toimintaan sellaisena kuin on. 

Vapaaehtoisuus:Liiton toimintaon aidosti avointa vapaaehtoisille ja heidän ideoilleen. 

Verkostoituminen ja yhteistyö:Liitto toimii vahvasti verkostoituneesti järjestökentällä ja tekee mahdollisimman paljon yhteistyötä paikallisyhdistystensä, toisten järjestöjen ja julkisen sektorin kanssa. 

 

    

Visio 2027  

Suomen Valkonauhaliiton yli sadan vuoden takaiset sosiaalisen auttamistyön juuret ja kristillinen arvopohja kantavat liittoa uusien yhteiskunnallisten ja järjestötyön haasteiden keskellä. Pitkä ja vahva historia on liiton voimavara ja mahdollistaa luottavaisen tulevaisuuteen suuntautumisen. 

Liiton tehtävänä on edelleen vahvistaa päihteetöntä elämää, auttaa erilaisiin riippuvuusongelmiin joutuneita, vähentää eriarvoisuutta, tarjota matalan kynnyksen ammatillista terapia-apua yksilöille ja pariskunnille, järjestää vertaisryhmätoimintaa ja terapeuttista toimintaa hoivalaitoksissa sekä lisätä ihmisten hyvinvointia, toimintakykyä ja osallisuutta omassa elämässään ja yhteiskunnassa. Liitto toimii kaikenikäisten yksilöiden ja perheiden hyväksi vastaten nopeasti yhteiskunnallisten muutosten tuomiin yksilöiden elämän haasteisiin. 

Valkonauhaliiton tavoitteena on tukea kohtaamiaan ihmisiä selviytymään arjestaan nykyistä paremmin, osoittaa heille heidän omia voimavarojansa ja etsiä heidän kanssaan uusia mahdollisuuksia ratkaista elämän vaikeuksia ja kriisitilanteita. Näkökulma on aina tulevaisuuteen katsova ja ihmisen omaa toimintakykyä lisäävä.Nähdyksi ja kohdatuksi tulemisen kokemus antaa toivoa ja kannattelee selviytymään omassa arjessa ja ihmissuhteissa.Kaikki aikuisille annettu tuki ja apu parantaa myös heidän mahdollisten lastensa elämää ja auttaa kannattelemaan lapsia läpi herkän kasvuiän ja lapsuuden kehitystehtävien. 

Liitto toimii pienin, joustavin ja tehokkain resurssein ja on hyvin verkostoitunut sekä järjestökentällä, julkisen sektorin toimijoiden, että seurakuntien kanssa. Liitto lisää jatkuvasti asiakohtaista yhteistyötä myös yksityisen sektorin ja yksittäisten ihmisten kanssa. Valkonauhaliitto on tulevaisuudessaentistä vaikuttavampi ja sosiaalista vastuuta kantavampi järjestö, jonka tekemä hyvä työ tunnetaan laajasti ympäri Suomea.Valkonauhaliitto tukee monin tavoin paikallisyhdistystensä työtä ja vahvistaa yhdistysten tekemää alueellista valkonauhatyötä. 

  

 

Toimintaperiaatteet 

Suomen Valkonauhaliiton toiminnan painopisteenä on sekä ongelmia ehkäisevä että korjaava työ koko väestön parissa ja erityisesti naisten, nuorten, perheiden ja yksinäisten vanhusten keskuudessa. Toiminnalla vahvistetaan syrjäytymisvaarassa olevien osallisuutta ja parannetaan yhteiskunnan heikoimpien asemaa antaen toivon näkökulmaa sitä tarvitseville.  

Valkonauhaliiton toimintakohdistuu vaikeassa elämäntilanteessa ja syrjäytymisriskissä olevien henkilöiden ja perheiden psykososiaaliseen auttamiseen. Auttamista tehdään järjestölähtöisen ammatillisen keskusteluavun keinoin sekä lähi- että tarvittaessa etätyöskentelynä. Psykososiaalisen auttamisen muodot ovat yksilö- ja pariskunta-/perhekeskustelut sekä vertaistuelliset ryhmät ja erilaisissa asumispalveluyksiköissä toteutuva kerhotoiminta. 

Toiminta on kohdistettu erityisesti yksilöihin ja perheisiin, joiden elämää kuormittavat päihde- ja mielenterveysongelmat ja ylisukupolvinen huono-osaisuus. Toiminta on kuitenkin kaikille avointa elämäntilanteesta riippumatta. Hyvän yhteiskunnan rakentaminen on kokonaisvaltaista työtä, jossa yksilön ja yhteiskunnan haasteet liittyvät erottamattomasti toisiinsa. Valkonauhan tavoite on luoda ja ylläpitää toimintaan osallistuvien arjessa toivon ja toimintakyvyn näkökulmia. 

Kohtaamalla ihmisen kokonaisvaltaisesti valkonauhatyössä vähennetään toivottomuutta ja yksinäisyyttä, jotka estävät kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehittymistä. Merkittävä osa toimintaa on vertaistuen mahdollistaminen. Ongelmien vakavuutta, ylisukupolvisia haasteita ja elämänhallinnan menettämistä lisäävät työttömyys, lomautukset, taloudellinen ahdinko ja kaikinpuolinen epävarmuus. Pitkäaikainen ja monien kriisien koettelema tilanne ja monenlaiset taloudelliset haasteet kohdistuvat erityisen kuormittavalla tavalla niihin ihmisryhmiin, jotka ovat jo lähtökohtaisesti muuta väestöä heikommassa tilanteessa. Valkonauhatyö vastaa työssään myös näihin haasteisiin. 

Valkonauhaliitossa työskentelee koulutettuja ja lämpimästi toisiin ihmisiin suhtautuvia ammattilaisia, jotka pystyvät erilaisin terapeuttisin menetelmin luomaan asiakkailla toivoa ja näköaloja tulevaisuuteen. Asiakastyön työntekijät ovat hyviä kuuntelijoita ja kannattelijoita, ja haluavat omalta osaltaan rakentaa ihmisille parempaa huomista.