Tervetuloa mukaan Elän arkea kuunnellen -työpajojen pariin

Olemme koonneet kahden videon verran erilaisia harjoituksia toivoen niiden tarjoavan sinulle tai ryhmällesi mahdollisuuden pysähtyä arjen keskellä. Suosittelemme katsomaan ensin videot ja tarvittaessa palaamaan harjoituksiin näiden kirjallisten ohjeiden avulla.

 

Elän arkea kuunnellen työpaja 1

Elän arkea kuunnellen työpaja 2

 

Lisää ajatuksia työpajan taustalta voit lukea täältä: Elän arkea kuunnellen -työpajoissa pysähdytään havainnoimaan itseä ja ympäristöä

 

 

Mukavia hetkiä työpajojen parissa toivotellen

Taru Koivisto ja Salla Kostamo

Suomen Valkonauhaliitosta

 

TYÖPAJA 1

 

1. Lämmittely: 8-4-2-1 ravistelut 

 

Ravistellaan koko kroppa hereille! 

Ravistus kiertää seuraavasti: Oikea käsi, vasen käsi, oikea jalka, vasen jalka. 

Ensimmäisellä kierroksella ravistele kumpaakin kättä ja jalkaa kahdeksan kertaa, seuraavalla kierroksella neljä kertaa, sitten kaksi ja lopulta jokaista vain kerran. Ykköskierroksen voit toistaa kaksi kertaa. Liian helppoa? Kokeile nopeuttaa tempoa!

 

2. Hiljaisuuden tavoittelu

 

Pyritään täydelliseen hiljaisuuteen. Kokeile suorittaa seuraavat tehtävät täysin ääneti. Jos kuulet minkä tahansa äänen, pysähdy ja mieti, mistä ääni tuli. Vasta kun olet paikantanut äänen lähteen, voit jatkaa liikkumista.

 

  1. Istuudu ilman ääntä
  2. Vie tuoli toiselle puolelle huonetta ilman ääntä
  3. Siirrä paperi ihmiseltä toiselle ilman ääntä 

 

Jos teet tehtävän porukassa, siirrä paperi vuorotellen jokaiselle osallistujalle. Kun paperi on käynyt sinulla, laita käsi pään päälle merkiksi, että olet jo suorittanut tehtävän. Jos teet harjoitusta yksin, voit siirtää paperin esimerkiksi pöydältä toiselle puolelle huonetta olevalle tasolle tai lattialle.

 

Millaisia ääniä kuulit? Kirjoita muistiin tai kerro kaverille! Miltä tehtävän tekeminen tuntui?

 

3. Jatkuvat, toistuvat ja yksittäiset äänet

 

Syvennytään vielä tarkemmin meitä ympäröivään äänimaisemaan. Ota kynä ja paperia, istu alas ja keskity n. 5 minuutin ajan kuuntelemaan sinua ympäröiviä ääniä. Kiinnitä jälleen huomiota siihen, mitkä äänistä tuotat itse, mitkä tulevat ympäristöstä. Lisäksi kuuntele ovatko äänet jatkuvia, kuten vesisade tai ilmastoinnin hurina, yksittäisiä, eli vain kerran kuuluvia vai toistuvia, eli yksittäiseltä tuntuvia ääniä, jotka toistuvat useamman kerran harjoituksen aikana. 

 

Kirjoita kuunteluharjoituksen aikana kuulemasi äänet ylös ja merkitse listaan jatkuvat äänet kirjaimella J, yksittäiset äänet kirjaimella Y ja toistuvat äänet kirjaimella T. 

 

Miltä harjoituksen tekeminen tuntui? 

Huomasitko sellaisia ääniä, joihin et yleensä kiinnitä huomiota?

Huomasitko jonkun äänen vasta harjoituksen loppupuolella?

Millaiset äänet koet yleensä rauhoittavina? Entä ärsyttävinä?

 

Jos teet harjoituksen porukassa, voit verrata kuuntelukokemustasi muiden kanssa. 

 4. Rentoutusharjoitus

 Valitse rentouttavalta tuntuvaa musiikkia, ota mukava asento ja keskity hetki vain kuuntelemaan musiikkia ja hengittämään rauhallisesti. Anna itsellesi aikaa vain olla. Voit halutessasi sulkea silmät.

 5. Kotitehtävä: Luontokävely

Lähde luontokävelylle. Kiinnitä huomiota kaikkiin ääniin, joita luonnossa kuulet. Voit pysähtyä mukavaan paikkaan ja hiljentyä vain kuuntelemaan. Tee listaa kuulemistasi äänistä ja pane merkille, tulevatko äänet ympäristöstä vai tuotatko niitä itse. Onko jokin ääni jatkuva, koko ajan kuuluva. Entä kuuletko jonkun yksittäisen äänen? Esimerkiksi yksittäisen oksan rasahduksen, joka ei enää toistu kuunteluhetkesi aikana. Toistuuko jokin yksittäiseltä tuntuva ääni useammin, eli onko joku ääni toistuva?

Voit listata äänet joko paperille, puhelimeesi tai vain mieleesi. Ota mielenkiintoisimmasta äänilähteestä kuva muistoksi! Kuuntelutuokion jälkeen onnittele itseäsi, olet pysähtynyt onnistuneesti arjen keskellä ja antanut aikaa tärkeälle itsesi ja ympäristösi kuuntelulle.

Miltä tämä harjoitus tuntuisi esimerkiksi bussimatkalla tai kauppakeskuksessa? Kokeile!

 

TYÖPAJA 2

 1. Epäsoittimella itsensä esittely

 Valitse läheltäsi jokin esine, josta saat erilaisia ääniä. Miten voisit tällä soittimella esitellä itsesi ja tänään vallitsevan tunnelman? Käytä valintaan aikaa maksimissaan 2 minuuttia. 

 2. 8-4-2-1

 Edellisestä työpajasta tuttu ravistelulämmittely. Onnistuisiko tänään nopeampi tempo? Voit halutessasi laittaa taustalle musiikkia.

 3. Miltä musiikki tuntuu?

 Valitse kolme tempoltaan ja tunnelmaltaan erilaista musiikkikappaletta. Ota mukava asento ja keskity tunnustelemaan missä ja miten musiikki tuntuu. Tunnetko sen tietyssä kohtaa kehoa tai herättääkö se tunteita? 

Voit ilmaista musiikin herättämiä tuntemuksia esimerkiksi liikkuen, piirtäen tai kirjoittaen!

Harjoituksen jälkeen pohdi:

  • Pystyitkö keskittymään vai vaelsiko mielesi omilla teillään?
  • Mikä musiikki oli tehokkainta?
  • Millaisia tuntemuksia kehossasi on juuri nyt?
  • Miten yleensä kuuntelet musiikkia?

 4. Kotitehtävä: Tsemppilista

Pohdi omaa arkeasi. Mieti, millaiset tilanteet saavat sinut ärsyyntymään tai tuntuvat hankalilta. Turhauttaako siivoaminen tai läksyjen tekeminen? Tekisikö aamulla mieli jäädä sängyn pohjalle ennemmin kuin aloittaa uusi päivä? Tee lista näistä ärsyttävistä tilanteista.

Seuraavaksi pohdi kuuntelemaasi musiikkia. Millaista musiikkia kutsuisit lempimusiikiksesi? Voit nimetä kappaleita, artisteja tai tyylilajeja. Pohdi sitten, valitsetko erilaista musiikkia eri tunnetilojen vallitessa? Tee lista kappaleista, jotka saavat sinut rentoutumaan, piristymään tai aloittamaan ärsyttävältä tuntuvan tehtävän. Jos listan tekeminen tuntuu äkkiseltään hankalalta, voi tehdä tutkimusta musiikkimieltymyksistäsi, ja kerätä listaa esimerkiksi viikon ajan. Kun kuuntelet musiikkia, kirjoita ylös vallitseva tunnetila ja kuuntelemasi kappaleet. Tarkkaile myös, vaikuttavatko kappaleet jollain tavalla tunnetilaasi.

Lopuksi muodosta soittolista, joka toimii tsemppinä arjessasi. Voit nimetä sen kuvaavalla nimellä, esimerkiksi “Tsemppiä uuteen viikkoon”, “Stressitön viikonloppu” tai “Aamukahvi”. Ota lista käyttöön, kun seuraavan kerran koet olosi hankalaksi.

  

 

Suomen Valkonauhaliiton Musiikkityopaja 2020